Annadagen 2012

Okkara Portari, jag vet inte om det är stout eller porter. Namnet tyder på porter medan etiketten säger stout. Vad är skillnaden? Det får jag ta reda på. Kaffe, choklad, sött och helt utan beska. Från Färöarna. Bryggeriets sida>>>

okkara portari

December 2012, julöl

När Systembolaget släppte den första omgången julöl passade jag på att köpa ett antal. Sex av dessa provades i ett lätt förväntansfullt sällskap. Kvällen inleddes med Blossas röda starkvinsglögg. En säker klassiker. Till detta serverades en mjuk och mild Stilton på pepparkaka.

Ölen serverades i slumpvis ordning eftersom jag inte hade hunnit göra någon bakgrundskoll. Jag hade inte ens bestämt mig för vilka vi skulle prova förrän jag läste Sydsvenskans test samma morgon. Åtminstone ett av ölen fick ett orättvist betyg på grund av att ölen serverades i fel ordning. Eftersom testet var på lek och samtidigt en gissningstävling, så har mina två gäster fått smaka de olika sorterna i blindo. Vi använde inte provningsprotokoll vid testet utan alla kommentarer freestylades fram. Kommentarerna är alla helt spontana och är kanske inte överensstämmande med verkligheten. Det ska nämnas att vi mitt i testet åt efterrätt med kaffe. Till det smakade vi Armagnac de Montal 1982. Helt bortkommen som jag är, rev jag bort vaxet från flaskan och hällde genast upp de förväntade änglatårarna i små portvinsglas. Det stank färgburk ur glaset som jag ställde undan med förakt. Efter en stund upptäckte vi att industristanken bytts ut mot en underbar vaniljdoft. Den spriten mådde bra av att luftas lite. Vilken underbar förvandling!

Armagnac de Montal

Innan vi började provsmakningen kom vi överens om att sätta betyg från 1-10. Fyra är godkänt.

Den första som testades är Midtfyns Jule Stout. Mycket vackert skum, kaffe och mörk choklad. Vi gav den betyget 5. Eftersmaken var mycket kort. Hade smaken varat lite längre så hade betyget satts mycket högre. På den punkten var vi eniga. Klart rolig etikett.

Bryggeriet säger att denna passar till ost och choklad.>>>

Midtfyns Jule stout

Kvällens andrapristagare serverades till Grönkålssoppa. Sigtuna midvinterblot var mycket friskare, godare och tyngre i smaken än den som vi testade först. Vi satte betygen 8+8+6= 7,3. Vi kunde ana choklad, mjölk, något godis och kaffe.

Bryggeriet presenterar denna med en chokladkaka.>>>

Sigtuna midvinterblot

Ayinger Winter Bock fick betygen 4+6+4. Två av oss tyckte den var för lätt i smaken. Det var då, när vi först provat två andra, mycket kraftfullare sorter. Nu när jag en vecka senare åter smakar Winter bock tycker jag att den är fantastisk. Den har alla de rätta smakerna som tillsammans med en sötma ger mersmak. Vi skulle ha börjat med denna vid vårt test! Då hade säkert betyget skjutit i höjden.

På stadens hemsida kan välja att besöka bryggeriet eller hotellet 🙂 >>>

Ayinger Winter Bock

Störtebeker Weihnachts-Bier, doftade knappt alls. Vi misstänkte att jag serverade den alldeles för kall. Smaken var bekant, inte mycket eftersmak. Mycket svår att bedöma. Betygen 4+4+5. Mina gäster tippade att biran var från England, mest på grund av skummet om jag inte minns fel. England var fel, fel, fel. Jag får lov att återkomma till denna när jag provat den flaska som jag har kvar.

Bryggeriet >>>

Störtebeker Weinachts-Bier

Den näst sista i raden av öl var Grebbestads julöl. Den fick betygen 5+6+6. Luktar/doftar bra, först en förnimmelse av filmjölk? Lättdrucken, lätt beska på slutet. Tunn. Smakar Lucia, clementin? Vet man hur god Ostronporter som produceras på bryggeriet är så blir man förvånad över denna enkelhet.

Bryggeriet >>>

Grebbestads Julöl

Kvällens vinnare fick betygen 8+8+9=8,3. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale. Mycket ljus i förhållande till de nästan svarta sorterna som provats tidigare under kvällen. Bärnsten. Frisk doft. Pepparsmak. Jag var skeptisk när jag köpte den, Carlsbergs emblem på etiketten fick mig nästan att ställa tillbaka flaskan på hyllan. Vilken lycka att den följde med hem! Denna duger till alla högtidliga sammanhang, inte bara jul.

Bryggeriet har inte någon romantisk presentation av ölet. >>>

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s